Dezinsectie

Substantele pe care le utilizam in tratamentele de dezinsectie sunt au eficacitate maxima, produse de firmele: BAYER ENVIRONMENTAL SCIENCE – Germania ; BASF – Germania ; COLKIM  – Italia; Kollant – Italia. Substantele sunt inodore, incolore si nu sunt toxice pentru oameni sau animale.

Absolut toate substantele si produsele utilizate in procesul de dezinsectie se regasesc pe lista produselor biocide avizate de Ministerul Sanatatii si Familiei pentru profilaxia sanitar – umana. In concluzie nu trebuie sa va temeti ca administrarea acestor produse ar putea avea efecte negative asupra sanatatii dvs, familiei dvs sau a animalelor de companie din gospadaria dvs.

Descriere dezinsecție

 

Dezinsecția este un ansamblu de mijloace și metode prin care se elimină insectele dăunătoare dintr-un anumit spațiu (interior sau exterior) și se previne înmulțirea acestora.

Aceasta face parte dintr-un proces mai larg de combatere și prevenire a bolilor care pot fi transmise de diverși dăunători.

 

Prețuri dezinsecție incepand cu 0,15 lei/mp

 

Prețurile pentru servicii de dezinsecție se stabilesc în funcție de mai mulți factori:

  • gradul de infestare
  • tipul insectei dăunătoare
  • suprafața spațiului infestat
  • frecvența intervențiilor necesare etc.

Suprafața interioarelor ce urmează a fi tratată se calculează înmulțind suprafața podelei cu înălțimea camerei.

 

Tipuri de dezinsecție

 

Dezinsecția este de două tipuri:

  • Primul tip este dezinsecția preventivă. Prin dezinsecția preventivă se împiedică înmulțirea și răspândirea dăunătorilor. Aceasta se mai numește și dezinsecție profilactică și este permanentă
  • Al doilea tip este dezinsecția curativă sau de combatere. Aceasta are scopul de a elimina insectele și focarele de insecte. Spre deosebire de dezinsectia preventivă, cea curativă are caracter ocazional sau temporar

Serviciile de dezinsecție trebuie să fie repetate la anumite intervale de timp, stabilite prin lege.

  • lunar în industria alimentară, în sistemul sanitar (spitale, policlinici, sanatorii etc.) și cel de învățământ (școli, grădinițe, cămine etc.)
  • trimestrial în restul unităților. Se recomandă ca dezinsecția să fie repetată după perioada de eclozare, aceasta fiind de 14-21 de zile.

Serviciile de dezinsecție gândaci, purici, ploșnițe, păduchi și alte insecte târâtoare se efectuează pe întreaga perioadă a anului.

Dezinsecția împotriva albinelor, muștelor și altor insecte zburătoare se efectuează în perioada primăvară – toamnă.

Metode de dezinsecție

Dezinsecția poate fi realizată prin 3 metode:

  • fizice – mecanice
  • biologice
  • chimice

Cele mai utilizate metode sunt însă cele fizice și chimice.

Metodele fizice de dezinsecție presupun folosirea capcanelor cu adeziv și feromoni (pentru insectele zburătoare și târâtoare) sau a lămpilor UV cu adeziv și incinerare (pentru zburătoare). Metodele fizice sunt ecologice, astfel că mediul nu este afectat.

Dezinsecția prin metode chimice implică folosirea insecticidelor de ingestie sau contact, astfel încât sănătatea populației să nu fie afectată de aceste substanțe.

Insecticidele folosite sunt aprobate prin ordin de ministrul sănătății și sunt cuprinse în lista „Produse pesticide avizate pentru profilaxia sanitar-umană”. Acestea au instrucțiuni de utilizare și fișe de securitate.

Insecticidele se prezintă sub diferite forme: soluții concentrate, geluri, emulsii etc. și se folosesc fie diluate, fie ca atare în funcție de dăunător.

 

Tehnologie dezinsecție

 

În funcție de spațiul vizat, aplicăm substanțele prin nebulizare, stropire, aerosoli calzi sau fum.

În interior cel mai eficient tratament se face prin  folosirea unor nebulizatoare electrice sau pompe manuale.

Pentru exterior se folosesc atomizoare portabile ULV sau pulsfoguri.

 

  • Pulsfoguri – sunt utilaje specifice tratării țânțarilor în stadiul adult. Pot fi purtate atât pe umăr cât și moto purtate. Au două principii de funcționare: au o turbină care produce presiune de aer pentru împrăștierea substanțelor și un motor care arde combustibilul și îl transformă în fum. Datorită fumului, substanța pulverizată este foarte ușoară și fină, fiind împrăștiată la înălțimi de până la 25-30 de metri. Pompa se utilizează numai la exterior.
  • Nebulizatoare ULV (ultra-low-volume) – aceste pompe au motor electric și au pulverizarea foarte fină. Sunt folosite mai ales în interior, pentru zburătoare și târâtoare. Distanța de pulverizare este de peste 7 metri (în funcție de modelele existente) ajungând pana la 10 metri. Consumul și puterea se reglează în funcție de utilizare și spațiul tratat. Sunt mult mai silențioase decât atomizoarele și nu produc nici un fel de noxe datorită faptului că au motor electric.
  • Atomizoarele cu motor în doi timpi – sunt pompe de spate sau moto purtate cu motor pe benzină și o turbină care creează presiunea de aer necesară pulverizării. Pulverizarea este foarte fină și consumul redus. Sunt utile pentru exterior, conul de distribuție fiind extins și distanța de pulverizare ajungând la 7 metri. Nu pot fi utilizate la interior din cauză că elimină gaze de eșapament. Sunt foarte utile în combaterea insectelor zburătoare cât și a căpușelor. Atomizoarele sunt zgomotoase, fiind astfel necesară protecția auzului prin folosirea antifoanelor.
  • Pompele manuale se folosesc pentru pulverizarea prin presiune a pesticidelor pentru toate suprafețele (plane și verticale). Stropirea este grosieră, având două faze: jet sau stropire în con. Sunt utilizate în special în interior dar pot ți folosite și la exterior dar cu un randament mai mic de acoperire deoarece au o eficiență redusă pe distanțe mai mari.